Tulosta |Muuta tekstikoko

kuntoutustuki / työnsaanti/ opiskelu

Kysymys:

Hei! Olen alle 25v. Olen ollut sairaslomalla ja kuntoutustuella n. 1,5 vuotta, sitä ennen opiskelin korkeakoulussa (toisella paikkakunnalla). Viimeisimpään kuntoutustukihakemukseen ei ole vielä tullut päätöstä, mutta nyt tilanne on parantunut ja tiedän itseni työ/opiskelukykyiseksi -- en kuitenkaan halua palata entisiin opintoihini, koska kys.tutkinto ei minua työllistä eikä kiinnosta. Haluaisin töihin (joko osa-aikaisesti kuntoutustuen ohella tai, jos päätös tulee kielteisenä, kokoaikaisena, koska uskon siihen hyvin pystyväni jos vain saisin töitä), ainakin kunnes hakeudun toiselle alalle opiskelemaan. Mutta cv:ssä ei ole mitään kokemusta ja siksi on vaikea saada töitä. Työkkärin harjoittelupaikat yms. kiinnostavat -- ainut vaan, etten niihin pääse koska olen entisen kotikaupungin yliopistolla kirjoilla. Opiskelupaikan/alan vaihto kuitenkin on edessä, ja siinäkin juuri työharjoittelu uudella alalla voisi auttaa löytämään oikean vaihtoehdon.

En tarvitse enää rahaa tai tukia, vaan töitä tai työharjoittelua -- eikö siis ole mitään mahdollisuuksia niitä saada, kun opintoni todellakaan eivät ole olleet aikoihin ajankohtaisia? Hoitotahoa ei enää ole, koska muutin ja jatkolähetettä ei tehty koska minut katsottiin terveeksi (mitä myös olen). Minulla olisi kova halu tehdä töitä, vaihtaa alaa ja olla tavallinen ihminen.


nimim: Mikko

Vastaus:
09.09.2012

Hei,

jos työkyky on palautunut, neuvoisin aluksi ottamaan yhteyttä TE-toimistoon (työvoimatoimistoon) ja tiedustelemaan nuorille suunnattuja työllistymistä edistäviä palveluja, kuten työharjoittelua. Monet työllistymistä edistävät palvelut on kohdistettu nimenomaan työttömille työnhakijoille. Kannattaa kuitenkin selvittää, olisiko mahdollista saada kyseisiä palveluja, jos opinnot ovat jääneet kesken. Esimerkiksi jos yliopistossa opiskeleva keskeyttää opinnot vähintään vuodeksi, häntä ei pidetä päätoimisena opiskelijana. Työnhakijaksi voi lisäksi ilmoittautua, vaikka ei olisikaan työtön.

Riippuen siitä, miten työkykyänne tällä hetkellä arvioidaan, myös ammatillinen kuntoutus saattaa tulla kyseeseen. Kuntoutuksena voidaan järjestää esimerkiksi työkokeilua, josta voisi olla hyötyä sopivan alan valinnassa. Kuntoutusta voi tiedustella taholta, jolta olette anoneet kuntoutustukea.

Muita vaihtoehtoja ovat opintojen jatkaminen jossakin muodossa aiemmassa opiskelupaikassa. Olisiko samassa opiskelupaikassa mahdollista vaihtaa suuntausta? Kannattaa myös selvittää, onko opiskelupaikassa mahdollisuuksia työharjoitteluun. Ohessa voi jatkaa itsenäistä työnhakua esimerkiksi internetin kautta tai tiedustelemalla sopivia aloituspaikkoja suoraan työnantajilta. Internetissä työnhaun voi aloittaa TE-toimistojen internetsivuilta. Vinkkejä työllistymiseen löytyy myös Takaisin toimeen -sivulta.

Syksyisin terveisin,
Aura Pasila, Takaisin toimeen -tiimi

Asenne  Crohnin tauti  Esteettömyys  Haasteet  Harjoittelu  Kipu  Mallin työt  Muutos  Opiskelu  Pitkäaikaissairas  Remissio  Reuma  Reumapoliklinikka  Sairastuminen  Tukiverkko  Turvotus  Työ  Työelämä  Työergonomia  Työura  Unelma  Vertaistuki  Väsymys